Hanabira-mochi
Hozzávalók
(8-at tesz)
Gobo kompót
Fagyasztott sasagaki gobo (vékonyan borotvált bojtorjángyökér): 50g
cukor: 100g
víz: 80ml
Fehér bab paszta
Konzerv cannellini bab: 100g (csak bab)
Cukor: 100g
Fehér miso paszta: 1 teáskanál
Élelmiszer színezék: 1-2 csepp
Gyuhi mochi
Ragadós rizsliszt: 100g
Cukor: 100g
Víz: 180ml
Boldog új évet!
Idén Japán regionális édességeire fogok összpontosítani. Az első a „Hanabira-mochi”, amelyet Kiotó hagyományos cukrászai találtak ki. A „Hishi-hanabira” -ból alakították át, amelyet a Heian-kori szentélyekben és a császári udvarban tartott újévi ünnepségek alkalmával fogyasztottak el. A Meiji periódustól kezdve ezt az édességet használták az Urasenke tea-szertartásokon. Ez már ismerős édesség az új év megünneplésére. Az eredeti recept hosszú és vékony édes párolt gobot használ, de ebben a receptben fagyasztott sasagaki gobot (amely könnyebben elérhető), valamint fehér misót használtam. Miért ne készítenél hanabira-mochit újévi ünnepedre?
Módszer
Gobo kompót
-
Blansírozza a fagyasztott sasagaki gobot forrásban lévő vízben, majd engedje le.
-
Egy edényben meleg cukrot és vizet oldódásig. Adjunk hozzá kifehérített gobot, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre egy éjszakára.
Fehér bab paszta
-
Drain konzerv babot, és öblítse le folyó vízzel.
-
Távolítsa el a maradék sót 2-3 percig bab forralásával bő tiszta vízben. Ismételje meg ezt még kétszer, majd ürítse le (1. fotó).
-
Tegye a babot és a cukrot hőálló edénybe, és keverje össze. Mikrohullámú sütőben 3 percig keverjük, majd keverjük még 3 percig. Amikor a babpaszta elég kemény ahhoz, hogy csúcsokat képezzen, amikor egy spatuláról leejtik, keverje össze a miso és az ételfestéket, és még 1 percig mikrohullámú sütőben. Tegye egy edénybe, és fedje le a felületét műanyag burkolattal.
Gyuhi mochi tészta
-
Öntsön cukrot és forrásban lévő vizet egy hőálló edénybe, és addig keverje, amíg a cukor fel nem oldódik.
-
Adja hozzá a nyálkás rizslisztet és keverje össze, amíg fel nem oldódik.
-
Fedjük le műanyag burkolattal, majd 2 percig mikrohullámú sütőben, amíg a tészta átlátszó lesz. Keverjük össze egy spatulával, majd terítsük ki burgonyával porított felületre. Szórjon még egy kis burgonyát fl a tetejére, majd nyújtsa ki a tésztát 3 mm vastagra. Vágjon körökbe egy 8 cm-es sütiformával (2., 3. kép).
Összeszerelés
-
Áztassa fel a felesleges nedvességet az édes, párolt gobóból papírtörlővel, majd aprítsa fel a gobót. Adjunk hozzá 40 g fehér babpasztát és keverjük össze. Szerezzen be egy 5 g-os gömböt a fehér babpépből és a gobobab pasztából, majd nyomja össze a kettőt ovális formára. Készítsen sok ilyet (4., 5. fotó).
-
Hajtson félig egy gyuhi mochi kört minden ovális köré (6. kép).
|